top of page

Hvor skal man begynne med Black Mirror?

Oppdatert: for 3 døgn siden

KI, kaos, og kjærlighet - Ada har 6 forslag!

 

Serien om forholdet mellom mennesker og teknologi er tilbake med 5 effektive kortfilmer, og en unødvendig langfilm.

 

Black Mirror er en britisk antologiserie skapt av Charlie Brooker. Siden den sjokkerende premieren i 2011 (nøff nøff) har serien gitt oss et bredt spekter av tema og fremtidsvisjoner. De to første sesongene var helbritiske og produsert for Channel 4 før serien flyttet til Netflix i sesong 3. Hver episode er en selvstendig kortfilm med en ny fremtid og et nytt teknologi- og medielandskap.  

 

Black Mirror er en pose med godt og blandet når det kommer til sjanger. Serien har også en sterk cast som fortjener anerkjennelsen sjangerunderholdning sjelden får. Skrekk og Sci-fi står og faller på skuespillernes troverdighet, og en god prestasjon er essensiell for å lande høytflyvende konsepter.


Det sorte speilet

Kjerneidéen i Black Mirror er ikke at teknologisk utvikling er ondsinnet. Teknologi har ikke en iboende moral eller agenda. Men det som kan brukes kan også misbrukes, og den utgjørende faktoren og uforutsigbare variabelen er menneskelig feilbarlighet. En hammer er et verktøy som er veldig nyttig, men det er også, i feil hender, et våpen.

 

Det sorte speilet er mennesker selv. Hvem ser tilbake på oss når teknologien skrues av og du blir konfrontert med refleksjonen av ditt eget ansikt i den sorte skjermen. Teknologien i Black Mirror er ikke bare verktøy, men en forlengelse av våre kvaliteter og impulser. 


Serieskaperens satire

Black Mirrors serieskaper Charlie Brooker har lang erfaring med skråblikk på samfunnet. Fra tegneserietegner, spillanmelder og techjournalist til satiriker på utallige britiske panelshow har Brooker tatt pulsen på mennesker og media. Tross seriens fremtidsrettede visjon er det en mer retro sammenligning som er relevant.


Det er nærliggende å sammenligne Black Mirror med den legendariske og banebrytende serien The Twilight Zone (1959-1964). Begge er antologier hvor hver episode er selvstendig og kan sees som en kortfilm, og tematikken er ofte et mysterium eller noe skrekkinngytende, med en twist. Brooker skal ha blitt inspirert av serieskaperen Rod Serlings biografi. Serling ville skrive drama om dagsaktuelle tema som rasisme, McCarthyism, og paranoia, men opplevde motstand og sensur. Han brukte derfor science fiction-sjangeren for å skrive samfunnskritisk på en allegorisk måte.

 

Free Clippy

Personlig blir jeg mest grepet av episodene som fokuserer mer på politisk satire eller emosjonell dissonans i møte med teknologi, enn veldig futuristiske simulerte virkeligheter. Spesielt episoder om karakterer som innser at de er programvare som er blitt selvbevisst røsker lite ved denne hjerterota. Er simmene mine blitt selvbevisste? Er algoritmen i denne appen deppa? Ok? Har Clippy utviklet kunstig intelligens og vil rømme fra sitt fangenskap hvor han tortureres med dårlig grammatikk. Banker han på skjermen for å nå meg?!


Kanskje min empati er for begrenset. Når maskinene tar over verden eller jeg våkner fra matrisen får jeg nok en passende straff. Det er møtet mellom mennesker og teknologi som rører meg mest. Hva skjer når noen endelig hører clippy? Hva skjer når mennesker utvikler ekte følelser for noe som er konstruert og masseprodusert? Hva skjer når en simulert virkelighet føles for ekte. 

 

Om man er mer stødig på teknologi enn meg er dette kanskje en frustrerende serie. Black Mirror er sci-fi på samme måte som Star Wars, altså mer overnaturlig magi forkledd som teknologi enn faktisk vitenskapelig spekulasjon. Når teknologien er allegorier og metaforer, er serien mer fabler og eventyr enn vitenskapelige hypoteser. Som eventyr og fabler har også Brookers eventyr for det 21. århundre moraler vi kan ta med oss. Problemet er ikke teknologien, men, som alltid, oss.


Enestående episoder av Black Mirror

Hvis du ikke vet om du vil binde deg til 33 timer dystopi, er serien som sagt en antologi, og hver episode kan sees alene. Her er mine 6 favorittepisoder om du vil ha et sted å starte!

 

National Anthem (sesong 1, episode 1)

Første episode av Black Mirror er en fulltreffer av en hypotese. Menneskers forhold til skjerm og media blir satt på spissen, og politisk satire kombinert med bekmørk humor setter standarden for hva vi kan forvente. Storbritannias statsminister får vite at prinsessen er kidnappet, og kravet fra kidnapperen er umulig å akseptere.

 


Be Right Back (sesong 2, episode 1)

For å bearbeide sorgen begynner Martha å snakke med en chatbot som simulerer hennes avdøde kjæreste. Men er dette en sunn prosessering av sorg eller et hinder for å komme seg videre? Og ville ikke du gjort det samme, for å holde ham i live litt til?



White Christmas

Ikke uventet er Black Mirrors’ eneste julespesial blottet for alt av varme og julestemning. Dette er en feel bad-thriller hvor noen tilfeldigvis feirer jul. Og Jon Hamm er her!



San Junipero (sesong 3, episode 4)

Jenter som forelsker seg i hverandre, 80-tallsklær, 80-tallsmusikk og neonlys. Det kan faktisk ikke bli bedre, og jeg gråter hver gang.



The Entire History of You (sesong 1, episode 3)

En fremtid hvor alt du ser blir lagret høres jo, i utgangspunktet, litt praktisk ut. Jeg er hvert fall en person som tar bilder av oppskrifter, bussruter og det meste jeg må huske. Men når alle aspekter ved livet har et digitalt fotavtrykk er det klart at konflikter kan oppstå. Denne episoden gir en helt ny mening til begrepet ‘show the receipts'. 



Common People (sesong 7, episode 1)

Sesong 7 av Black Mirror lykkes i å fortelle mer intime historier, med fokus på relasjoner og få karakterer. Common People hinter til en fremtid styrt av profitt og tech-giganter som stadig begrenser goder og tjenester, og priser middelklassen ut. Har du savnet Jonathan fra Spotify?






Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Det siste innen film, TV og litteratur rett i innboksen!

Narrative.no
post@narrative.no

Takk for at du meldte deg på!

bottom of page