Den nyeste filmen om Captain America flyr høyt på action og spenning, men mangler det siste for å møte seg med de største.

Captain America er tilbake i Marvels nyeste storfilm, Captain America: Brave New World. Jeg vil be deg, kjære leser, om å åpne nærmeste nyhetsside og se på overskriftene. Se så på tittelen til denne filmen. Se tilbake på nyhetssidene. Nå, se på tittelen igjen. Man kan trygt si at en film som dette treffer på akkurat det rette tidspunktet. Om du kan din Huxley, så vet du hva filmens tittel sikter til.
Den første Captain America-filmen kom i 2011, som den femte i første fase av Marvel Cinematic Universe. Siden den gang har historien om den puslete Steve Rogers, som ble supersoldaten Captain America, utviklet seg gjennom to fantastiske oppfølgere – Captain America: The Winter Soldier (2014) og Captain America: Civil War (2016) – samt de knallgode team-filmene Avengers (2012), Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018) og Avengers: Endgame (2019), der Captain America til slutt løftet Mjølnir i slaget mot Thanos, noe som markerte slutten på Steve Rogers' reise.
Men Captain America er en legende, et stykke amerikansk mytologi. Av alle Marvel-heltene er han kanskje den sterkeste bærebjelken for dette superheltuniverset. Sant, Hulken er kanskje fysisk sett sterkere, og Iron Man er kanskje smartere, og Thor er kanskje... vel, hva enn Thor egentlig er, så er han sikkert bedre på det, men den største vaskeekte helten av dem er Captain America. Han er lederen som knytter dem sammen, og nå når Steve Rogers (den gangen mesterlig spilt av Chris Evans) har gitt seg, er det opp til noen andre å fylle disse massive skoene.

Captain America: Brave New World er den 35. filmen i Marvel Cinematic Universe. Den er også en del av en rekke stort sett gode serier på Disney+. For mange som oppdager dette universet, kan det virke overveldende, for historiene blir ofte fortalt gjennom mange filmer, bruddstykker, post-credit-scener og referanser.
Hver gang jeg anmelder en Marvel Cinematic Universe-film, pleier jeg å gi en liten oversikt over hva man bør ha sett på forhånd, men etter hvert som dette universet vokser, blir det stadig vanskeligere å gi en god oversikt. Men i dette tilfellet bør man helt klart ha sett Captain America-filmene, Avengers-filmene og definitivt serien The Falcon and the Winter Soldier for å være oppdatert og få mest mulig ut av den nye filmen. I tillegg er det en stor fordel å ha sett The Eternals (2021) og The Incredible Hulk (2008).

Hvis ikke vil du kanskje lure på hvorfor det plutselig er Sam Wilson, som var superhelten Falcon (spilt av Anthony Mackie), som nå bærer Captain America-skjoldet, i seg selv et symbol på Marvel-universet, og en hel del andre ting.
Så var det plottet da. Når vi møter Sam Wilson i Captain America: Brave New World, har han tatt på seg rollen som Captain America, men tynges av et massivt bedragersyndrom på grunn av de store skoene han må fylle etter sin gode venn Steve Rogers.
Men han gjør sitt beste, sammen med sin nye kompanjong, den unge Joaquin Torres, som har blitt den nye Falcon. Vel, Falcon-trainee er vel mer riktig.
Når en fest i Det hvite hus blir angrepet av hjernevaskede mordere, setter han i gang jakten på en skurk fra Marvels fortid som skjuler seg i skyggene og manipulerer presidenten med livsnødvendig medisin, som gradvis gjør ham om til The Red Hulk.
Så går det som det går. Det er en haug med action-scener, og verden må reddes fra en krig mellom USA og Japan over en massiv ressurs ute i Indiahavet (de som har sett The Eternals vet kanskje hva jeg sikter til).
Det er også den forventede slåsskampen mellom Captain America og The Red Hulk, som mange Marvel-fans vil storkose seg med.

Captain America: Brave New World er en helt fin Marvel-film, men story-messig har den et problem: Plottet er ikke stort nok til å føles skikkelig episk, men heller ikke lite nok til å skape den koselige stemningen vi ser i flere av de mer "street level"-fortellingene fra Disney+. Så selv om skuespillerne leverer bra og action-scenene er tøffe, føles historien litt som "tirsdag i Marvel-universet.”
Det som gjør det vanskelig å anmelde en superheltfilm, er at det ofte handler mer om hvilke superhelter man liker, enn om filmens faktiske kvaliteter. Si hva du vil om Disney og Marvel, men de vet hvordan de lager god film, og de har pengene til å hyre de beste til både foran og bak kamera. Det er unntak, så klart, men som regel blir hvordan man liker en superheltfilm styrt av hvilke superhelter man liker. For eksempel, der jeg digger Captain America og Doctor Strange, og vil kose meg med å se filmer om dem, er det som regel en prøve i tålmodighet for meg å se filmer om Ant-Man eller Captain Marvel.
Så hvordan er egentlig Captain America: Brave New World? Mangelen av Chris Evans til tross, så storkoste jeg meg med filmen. Men likte jeg den like godt som de tre første Captain America-filmene? Nei, på ingen måte. Men det er kanskje fordi jeg synes Chris Evans var den perfekte Captain America, og det vil nok ta litt tid før jeg blir vant til å se Anthony Mackie i rollen. Men dette var likevel en flott Marvel-film, med noen heftige, om ikke så originale, action-scener.
Anthony Mackie gjør også en glimrende jobb i rollen som den nye Captain America og har god kjemi med Danny Ramirez, som spiller Joaquin Torres/Falcon. Men kanskje det beste her er selveste Harrison Ford, som i en alder av over 80 år tenkte at "Hey, det ser ut som barna har det gøy med de der Marvel-filmene, så det vil jeg være med på!" Han ser virkelig ut til å kose seg i rollen som Thaddeus "Thunderbolt" Ross.

Det er også en del nye ansikter, og det skal sies at noen av disse mindre rollene blir litt kjedelige og flate for denne anmelderen. Men en som absolutt stjeler enhver scene han er med i, er Giancarlo Esposito som Seth Voelker/Sidewinder. Dette er en skuespiller som så absolutt vet hva han driver med, og som har vært med i en rekke store serier, inkludert The Mandalorian, The Boys og Breaking Bad. Dette er også en skuespiller som virkelig koser seg i rollen, selv om jeg skulle ønske han hadde vært med enda mer.
Helt siden Steve Rogers ga Captain America-skjoldet til sin gode venn Sam Wilson i slutten av Avengers: Endgame, har det vært misnøye, eder og galle i visse deler av Marvel-fandomen. For mange er filmen allerede kontroversiell. "Hvordan kan en svart mann være Captain America??" skriker sinte nerder i mørke hjørner av sosiale medier.
Det hjalp heller ikke på humøret til disse nerdene da Anthony Mackie sa på en pressekonferanse at Captain America er et symbol for hele verden, ikke bare USA. "Men han heter Captain America!" taster de hissig på tastaturer i avsidesliggende Reddit-rom, mens de glemmer at Chris Evans sa nøyaktig det samme for noen år siden da han bar skjoldet.
Det skal også sies at Chris Evans' Steve Rogers sluttet å bruke Captain America-navnet i Captain America: The Winter Soldier (2014), fordi han så hvor korrupt landet hans hadde blitt. Den gangen var det den nynazistiske skurkeorganisasjonen Hydra som infiltrerte den amerikanske regjeringen og skapte kaos. Er det lov å skyte inn en liten «truth can be stranger than fiction» her, tro?

Denne gangen er det bruduljer med Harrison Fords nyvalgte president Thaddeus "Thunderbolt" Ross, som visstnok har nok likhetstrekk med USAs nåværende president til at filmen har blitt kritisert for det allerede før premieren. Men det skal sies at noen av disse likhetstrekkene må ha gått over hodet på meg, for Harrison Fords rolle minnet ikke særlig mye om Trump.
Filmen legger heller ikke skjul på sin kritikk av USA, både når det gjelder politikk og hvordan samfunnet tar vare på hverandre, viser medmenneskelighet og empati. Det er en tydelige "det var bedre før"- og "vi kan gjøre bedre"-stemning å føle på her, noe som sikkert vil provosere visse kinogjengere i USA. Så referansen til forfatteren Huxley i tittelen er ingen tilfeldighet.
Kontroverser til tross, Captain America: Brave New World er et flott tillegg til Marvel Cinematic Universe. Filmen skulle opprinnelig hatt premiere i 2024, men ble flyttet på grunn av SAG-AFTRA-streiken. Kanskje det var like greit, for denne anmelderen føles det som en film som kommer på akkurat riktig tidspunkt. Kanskje jeg ser for mye i Captain America, men det er ikke til å komme bort fra at gode superheltfilmer som regel er en kommentar på noe mer.
Om du vil lese mer om Captain America: Brave New World og høre fra regissøren og skuespillerne i filmen, som Anthony Mackie, Harrison Ford, Giancarlo Esposito og flere, kan jeg nevne at jeg nylig deltok i en Zoom-konferanse og har skrevet en engelsk artikkel om dette her på min Substack-side. Du finner det her.

Regissør: Julius Onah
Skuespillere: Anthony Mackie, Harrison Ford, Giancarlo Esposito, Rosa Salazar
Sjanger: Eventyr / Superheltfilm / Action
Lengde: 1 t. 59 min.
Nasjonalitet: USA
Distributør: The Walt Disney Company Nordic
Premiere: 12.02.2025
Comments