top of page

Anmeldelse: The Franchise

Oppdatert: 13. okt. 2024

«Kunsten er død, men det er i det minste showbusiness.»

Begynner du å bli en smule sliten av alle superheltfilmene og superheltseriene som stadig kommer ut nå om dagen? Har du mistet oversikten over hvilke superhelter som tilhører hvilket superheltunivers? Eller var det multivers? Hva er egentlig forskjellen på Marvel Cinematic Universe og DC Universe? Synes du hele superheltsjangeren var bedre før, og at ikke alt har vært det samme etter Avengers: Endgame (2019)? Da lider du kanskje av noe som har blitt et godt etablert begrep i populærkulturen: «superhero fatigue», eller «superheltutmattelse».


Om man ser litt kritisk på superheltsjangeren, er det lett å få inntrykk av at filmene og seriene blir nærmest masseprodusert på Hollywood-samlebånd. Og kanskje er ikke det så unøyaktig heller. For de som kjenner sjangeren litt bedre enn gjennomsnittspublikumet, og har som interesse (eller jobb...) å se alt som blir laget, så var det noe som skjedde, spesielt med Marvel Cinematic Universe, etter at Avengers: Endgame feide all konkurranse av banen i 2019. Det har vært noen gullkorn, slik som James Gunns avskjedsgave (eller mic drop, alt ettersom hvordan du ser det) til Marvel, Guardians of the Galaxy Vol. 3, men det er vanskelig å påstå noe annet enn at tiden før var langt bedre enn tiden etter.


en mann med ryggen til som regisserer to skuespillere i superheltkosymer
Adam (Billy Magnussen), Eric (Daniel Brühl) og Peter (Richard E. Grant) i The Franchise. ©Max

Men om Hollywood er et samlebånd som pumper ut superheltfilmer og serier, hva med de som jobber ved det? Dette er noe veteranregissør Sam Mendes vil se nærmere på i denne hysterisk morsomme «katastrofeserien» om produksjonen av én slik superheltfilm – om en superhelt ingen, utenom de mest hardbarka fansen, egentlig bryr seg om. Men når filmer blir redusert til brikker i en større franchise, må selv de upopulære superheltene få sine 120 minutter i rampelyset.


Men la oss stoppe opp litt der. Sam Mendes? Sam Mendes? Den Oscar-vinnende regissøren bak utrolige filmer som Skyfall (2012), 1917 (2019), Road to Perdition (2002) og American Beauty (1999). Ja, den Sam Mendes.


The Franchise er nemlig Sam Mendes' satiriske skråblikk på masseproduksjonen av superheltsjangeren, der mektige Hollywood-studioer kun bryr seg om hvorvidt det endelige tallet i regnskapet er høyt nok så de kan produsere flere superheltfilmer, som gir et større tall i regnskapet, som lar dem produsere enda større superheltfilmer... og så videre, og så videre. Kunsten er kanskje død, men det er i det minste showbusiness!

Skuespilleren Adam (Billy Magnussen) vurderer valgene han gjorde i livet. ©Max

Filmproduksjon er ofte kaotisk og uforutsigbar, med mange bevegelige deler og store egoer. Min gamle filmskolelærer i Sydney sa ofte «always try to eliminate the variables». Det han mente var at man som produsent alltid måtte godta en viss mangel på forutsigbarhet, men samtidig alltid være så godt forberedt som mulig for å minimere omfanget av de uforutsigbarhetene som måtte oppstå. Det er en lærdom gjengen vi skal møte i The Franchise kunne hatt godt av å huske på, for i denne innspillingen – en forglemmelig superheltfilm i en større, og heldigvis fiktiv, franchise – går alt galt.


I The Franchise møter vi den nevrotiske Daniel (spilt av Himesh Patel), som er 1st AD (regiassistent) på innspillingen av (den heldigvis fiktive) superheltfilmen Tecto: Eye of the Storm. Denne jobben går ut på å hjelpe regissøren med å organisere opptak, ha ansvar for tidsplaner, logistikk, kommunikasjon på settet og sørge for at skuespillere er der de skal være til riktig tid. Med andre ord, en slags studiopotet og emosjonell søppelbøtte for større egoer. Det er en svært stressende jobb der man må kunne ha en haug med baller – og sikkert noen ambolter – i luften samtidig. Men for Daniel er dette showbusiness, og en sjanse til å klatre i bransjen – om han ikke blir gal eller får hjerteinfarkt før den tid.


en stresset man som prøver å få orden på en innspilling
Himesh Patel som den nevrotiske regiassistenten Daniel. ©Max

Regissøren på denne superheltfilmen er den høyt anerkjente og nokså malplasserte tyske filmmaestroen Eric (spilt av den glimrende tyske skuespilleren Daniel Brühl), som ofte undrer seg over hvordan han endte opp som regissør på en sjeleløs superheltfilm. For de som kjenner til Daniel Brühls tidligere arbeid, er det kanskje ekstra interessant at nettopp han spiller denne rollen. Daniel, som er kjent for en rekke tunge dramafilmer, spilte nemlig - og utypisk nok - superskurken Baron Zemo i Marvel-filmen Captain America: Civil War (2016) og spin-off-serien på Disney+ The Falcon and the Winter Soldier (2021). I 2021 skrev, regisserte og spilte han i den tyske dramafilmen Nebenan, der han spiller en velstående og egosentrisk skuespiller på vei til en audition for en rolle i en ny superheltfilm. Muligens leser jeg for mye inn i dette, men det er nesten som om Daniel Brühl prøver å fortelle oss noe.


Regissør Eric har en utfordring. Vel, for å være ærlig, har han mange utfordringer på denne katastrofeproduksjonen. Hovedrollen hans, den veltrente men svært så usikre Adam (spilt av Billy Magnussen), er stadig i tottene på den eldre og svært så britiske sceneskuespilleren Peter (spilt av veteranskuespiller Richard E. Grant, som forsovidt også har hatt sin rolle i Marvel Cinematic Universe som én av flere Loki'er), som spiller filmens skurk. Og det er i tillegg til alle de andre katastrofene som gjerne skjer på en slik innspilling: skader, branner, sykdom, slåsskamper og kanskje verst av alt, besøkende leketøysprodusenter. For en superheltfilm må selge merch. Masse merch!

en man som regisserer en filminnspilling
Regissør Eric (Daniel Brühl) prøver å holde liv i filmkunsten. @Max

I midten av alt dette står altså stakkars 1st AD Daniel. Mens regissør Eric slapper av i traileren sin mens han klager på produksjonens begrensninger og mangel på kunstnerisk frihet, løper Daniel rundt for å slukke metaforiske (og faktiske) branner. Det er kanskje et mareritt, men er det ikke alles drøm å være en del av Hollywoods showbusiness? Glitz og glamour får komme senere.


The Franchise er en hysterisk morsom kniv i siden på den ofte masseproduserte og sjeleløse superheltindustrien. Det er mulig at noe av humoren fungerer bedre for de av oss som er eller har vært i filmbransjen, men dette er allikevel gøy nok til å anbefale til alle som setter pris på god satire.


 
terningkast 6 the wild robot

Regissør: Sam Mendes

Skuespillere: Himesh Patel, Aya Cash, Jessica Hynes, Billy Magnussen, Richard E. Grant, Daniel Brühl, Lolly Adefope, Darren Goldstein, Isaac Cole Powell

Sjanger: Komedie

Premiere: 7. oktober

Strømmetjeneste: Max




Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Det siste innen film, TV og litteratur rett i innboksen!

Narrative.no
post@narrative.no

Takk for at du meldte deg på!

bottom of page