Et Jesuslignende ikon innen motorsporten blir netflixifisert.
Alle idretter har sine ikoniske legender, som med sin finesse, teknikk og særegenhet formet sporten til det den ble kjent som. De stjernene som var like interessante både av og på banen, som økte populariteten til idretten de elsket, og inspirerte millioner av unge til å nå drømmene sine.
Formel 1 har flere av dem: Årets verdensmester, nederlandske Max Verstappen; den mestvinnende (og kjekkeste), britiske Lewis Hamilton; legenden, tyske Michael Schumacher; og kanskje aller mest ikonisk av dem alle: Brasilianske Ayrton Senna da Silva. For de fleste kjent som Senna.
Nå har Netflix kommet med seks episoder for å fange hans liv, virke, utenomjordiske talent - og tragiske enden på hans korte liv.
En kjapp recap av et 34 år gammelt racingliv
Ayrton Senna Da Silva blir født i 1960 i Sao Paolo, Brasil. Som 13-åring begynner han å konkurrere i gokart, bygget av hans egen far. I årene som kommer, øker han stadig i gradene, først til verdensmesterskapet i karting, til Formula Ford, så det britiske Formel 3. I 1984 debuterer han endelig i motorsportens øverste liga, Formel 1, på intet annet løp enn sin egen hjemmearena: Det brasilianske Grand Prix. Og jo forresten, før det rekker han også å gifte seg med og skille seg fra Lilian de Vasconcelos Souza.
En travel type.
I de neste ti årene utvikler han en intens rivalisering med blant annet en annen F1-legende, Alain Prost. Han vinner total 41 Grand Prix-løp, og tar totalt 3 verdensmestertitler. Han blir verdenskjent for sin aggressive og følsomme kjørestil, og nærmest utenomjordiske evne til å tyne racingbilen til det aller, alle ytterste. Senna er en ekspert på vått føre, psyker ut konkurrentene, og tar massiv risiko for å vinne - koste hva det koste vil.
Og det ender også opp med å koste alt: I San Marino Grand Prix, 1. mai 1994, kjører Senna rett inn i en murveggsbarriere, når bilen hans får en teknisk feil. Ayrton Senna dør, 34 år gammel.
Høy fart i svinger og episoder
Det er et kort og intenst liv som skal portretteres i Senna. Episodene er ganske omfattende, og selv om Senna aldri rakk å bli eldre enn 34 år, skapte han en popularitet rundt sporten som få andre har gjort etter ham.
Dødsulykken i 1994 ble også et vendepunkt for sikkerhetskrav og -rutiner i sporten i ettertid. De neste 30 årene har politikk og reformer rundt førersikkerhet blitt noe helt annet enn hva det var, noe som stadig er oppe til intens debatt.
Det er ganske så sjokkerende å se det hjelmkledde hodet til Sennas skuespiller (Gabriel Leone) poppe ut av en bil som kjører opp mot 350 km/t. Regissør Vicente Amorim får tydelig frem hvordan Formel 1 var en helt annen sport på 1900-tallet. Fansen kan løpe rundt, barrierer finnes nesten ikke, førerne tar all risiko. Det er bokstavelig talt vinn eller forsvinn.
Fast og ekstremt furious?
En av de større problemene med Senna er nettopp det mange kunne spå i forkant: Serien er ganske blottet for originalitet og unikhet. Både Senna-dokumentaren (2010) og Drive to Survive (2018-), finnes på samme streamingtjeneste, og mange av racingscenene er som tatt rett ut fra Vin Diesels millioner biljakter i Fast & Furious-franchisen:
Kjøøøør, gir opp, intenst blikkskudd, skrik fra publikum, gassgassgass, NEI bremsbremsbrems, gir ned, hard høyresving, intenst blikkskudd, gassgass, hard venstresving, øyekontakt med rivalen, KJØØØØØR, bare én runde igjen, gir opp, gir ned, publikumer skriker, kjørkjørkjør JAAA du vant, champagne og pressen klikker.
Episodenes mange F1-løp sklir litt over i hverandre, og det blir ganske repetitivt. Manuset er heller ingenting å rope hurra for, og flere av replikkene er like tørre og kjedelige som de medietrente responsene til dagens F1-førere etter et løp. "Ja vi er ikke fornøyde med løpet i dag, men vi løfter blikket og satser alt på neste løp" type bullshit.
At Ayrton flere ganger må gjenta denne "det føles som om jeg flyr"-aktige forklaringen om hvordan det egentlig føles å kjøre 350 km/t i en liten blikkboks, gjør at budskapet mister effekt. Det er ikke tvil om at regissør Amorim forsøker å vedlikeholde statusen Senna har hatt som en tilnærmet overnaturlig sjåfør. Det kan bli litt mye. Litt himle-med-øynene-verdig.
Digge babes og Voldemort-fiender
Formel 1 er selvfølgelig en sport om biler, men mer enn noe om mennesker. Der Ayrton Senna blir fremhevet som en slags Harry Potter-aktig "Den utvalgte", får feks. rivalen Alain Prost (Matt Mella) en mer Voldemort-aktig rolle. Skjønner han ikke at Senna er spesiell? At han er bilen? At han er født til det her??? Flytt deg!
Kanskje det er det uoriginale manuset, eller kanskje det er presist for Sennas karakter, men Senna fremstår helt ubeskrivelig egoistisk, selvsentrert og delulu. Nå er jo toppidrettsutøvere kjent for å være nettopp det, og det er for så vidt positivt av regissøren gir "karakteren" Senna substans og kompleksitet.
Av kvinnelige karakterer går det (ikke overraskende) i kjærlighetsinteresser og én litt merkelig påtrengende journalist. Det korte ekteskapet til Lilian, forholdet til barne-tv personligheten Xuxa og forholdet til Adriane er tatt med, men er uinspirerende. Da er det hyggeligere å bli kjent med foreldrene og familien hans, som har en stor betydning for både Senna som karakter og episodenes utvikling.
Forglemmelig om en uforglemmelig racerfører
For en ihuga Formel 1-fan er Ayrton Senna en av de absolutt store. Historien hans er definitivt både fascinerende og tragisk, og alle sporters merkevarebygging trenger de store stjernene som inspirerer de neste generasjonene.
Netflix-serien Senna gjør derimot antakelig ikke det. Det er lite som er direkte galt med den, men det føles gjentakende, uoriginalt, forventet og uinspirerende. Fint å ha sett, men kanskje ikke noe man husker særlig lenge.
Senna balanserer på grensen mellom et terningskast 3 og 4, men vippes ned til en treer. Så spørs det hva Hamilton-serien som garantert kommer i løpet av de neste 20 årene kan hamle opp med.
Showrunner: Vicente Amorim
Sjanger: Biografisk miniserie / drama
Antall episoder: 6
Distributør: Netflix
Bechdel-test: Såvidt bestått.
Premiere: 29.11.2024
Comentarios