top of page

Anmeldelse: Harald og Sonja

Forfatterens bilde: Ada WikdahlAda Wikdahl
Kongens andre nei.

harald og sonja prime video
©Prime Video

Det norske kongehuset har mildt sagt hatt et turbulent 2024. Jeg er usikker på om dette er perfekt eller katastrofal timing for premieren på den nye miniserien Harald og Sonja. Er vi mettet på den norske kongefamilien, eller higer vi etter enda flere detaljer fra bak lukkede slottsdører? 


Da Harald møtte Sonja

Harald og Sonja forteller historien om kong Harald og dronning Sonja, og deres lange og turbulente datingperiode før de fikk gifte seg. I norsk grunnlov står det nemlig at en norsk prins ikke kan gifte seg uten kongens tillatelse. 


Da Harald (Sindre Strand Offerdal) møtte Sonja (Gina Bernhoft Gørvell) i 1959, var det uhørt for en kongelig å gifte seg med en av folket. Kongen av England valgte å abdisere for å gifte seg med enken Wallace Simpson, og Haralds søster prinsesse Astrid har bedt om å få gifte seg med en enkemann. En slik skandale i det norske kongehuset vil Kong Olav (Anders Baasmo) unngå for enhver pris, og kronprins Harald og Sonja Haraldsen må kjempe i flere, lange år for å få hverandre.    


Sonja og Haralds meet cute fungerer som et tematisk frempek for serien. Det er sommerfest på Vinderen, og Sonja beundrer et moderne, abstrakt maleri som ville gitt Nerdrumfamilien utslett. Det som for noen er nonfigurativt, ubegripelig tull, er for Sonja noe nyskapende og banebrytende. Hun ser og setter pris på både moderne kunst og idéer. Denne konflikten mellom sakrale tradisjoner og moderne endringer er også roten til seriens konflikt. Kan en så tradisjonstynget institusjon som monarkiet moderniseres?


Kronen

Det er vanskelig å se denne serien uten å tenke på Netflix-suksessen The Crown. Det britiske kongehuset dukker til og med opp i ny og ne i denne serien. Sonja, med sin interesse for moderne kunst og villighet til å klippe plenen representerer et moderne kongehus og en vei fremover, mens det britiske kongehuset drar kong Olav i motsatt retning, mot tradisjoner og symbolske ritualer.  


Det føles imidlertid urettferdig å sammenligne disse seriene. Harald og Sonja ønsker å fortelle en mye mindre og mer konsentrert historie, og fokuset blir derfor mer spisset. Dette er en kjærlighetshistorie om et par, ikke en utredning om Norges plass i verdenspolitikken. 


Offerdal og Gørvell gjør en fin jobb som det unge paret, og det må ha vært vanskelig å vite hvordan offentlige personer fra en annen generasjon snakket med hverandre på tomannshånd. Serien har også støttespillere som utfyller tidsbildet. Spesielt Anders Baasmo som kong Olav, Kåre Conradi som VG-redaktør Oskar Hasselknippe, og Anneke von der Lippe som mor Dagny Haraldsen spiller godt som forskjellige perspektiver fra den eldre generasjon.   


Kongens nei

I frykt for folkets reaksjon og tillit til monarkiet som konsept, nekter kong Olav Harald å gifte seg med Sonja. Debatten som har preget 2024 var altså høyst aktuell for 60 år siden også, og det ble foreslått at den sittende kongen kunne bli den siste. Jeg vil nødig sammenligne Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette Marit, og Sjaman Durek, men kongehusets fremtid, rolle og relevans var altså tydeligvis store debatter rundt alle disse romansene.  Narrativer drevet av romantikk, som romantiske drama eller romantiske komedier, har som regel en utfordring når det kommer til konflikt. Det er også sjangere som, feilaktig, blir anklaget for å ikke ha noen handling. Vi vet at paret, som regel, kommer til å finne sammen til slutt. Dette vet vi spesielt godt i dette tilfellet, da jeg tror (og håper) de fleste som ser serien vet at kongen og dronningen av Norge er gift. 


Hvordan man skaper spenning, handling og konflikt i romantiske fortellinger handler derfor om hvor man plasserer hindringene, altså grunnene for at paret blir holdt fra hverandre. Dette kan være interne grunner, som stolthet og fordom, selvfølelse, psyke etc., eller eksterne krefter som avstand, familie, klasseskiller etc. Her er hinderet kongen, grunnloven, og offentlighetens holdning, og vi ser vekten av dette ansvaret på Haralds skuldre.


Handlingen føles noe repetitiv med hvor mange ganger Harald og Sonja finner sammen, må holde forholdet sitt hemmelig, og skiller lag fordi de blir lei av å vente. Samtidig må det jo ha føltes uutholdelig frustrerende å vente på og kjempe for hverandre i så mange år, mens offentligheten ser på og synser. VGs kontorer utspiller sladderjournalistikkens besettelse med kongehuset, men debatten gikk også lokalt. Alskens lokalavisers redaktører valgte tydeligvis å lufte sin mening, og serien skildrer en offentlig debatt som føles utdatert og gammeldags, og vi føler for den ensomme og forfulgte Sonja som tidvis må isoleres på Vinderen.


Kanskje kommer kongen (til å endre mening)

Etter noen episoder med ganske standard periodedrama ispedd litt romantikk tar miniserien en skarp sving over i politikken. Kongen har mulighet til å be regjeringen om råd, og plutselig er dette blitt en episode av Makta, med interne partikonflikter og diskusjoner i gangene på Stortinget. Her vil jeg også hedre seriens eneste comic-relief karakter, den tafatte statsministeren Per Borten. Denne utvidelsen av handlingen gir ny driv til en handling som, per design, er litt repetitiv. 


Harald og Sonja er «basert på en sann historie», så det er lite annet enn karakternavn og årstall vi kan stole på her. Samtaler, hendelsesforløp, og karaktermotivasjon eksisterer på et spekter av fiksjon, som kanskje har en formildende effekt. Man kan fint se denne serien uten å ha kongefamilien langt fremme i bevisstheten. På selveste Valentinsdagen er det deilig å se en serie hvor kjærligheten seirer.    


Hadde jeg jobbet i slottets PR-avdeling kunne jeg ikke bestilt en bedre serie. Debatten rundt monarkiets posisjon og relevans blir kynisk og utdatert, og vi blir sjarmert av og heier på det unge paret. Dette kan selvfølgelig sees som formildende kongehuspropaganda som argumenterer for monarkiets selvfølgelige posisjon og ansvar. Likevel vil jeg tro at både rojalister og republikanere kan møtes og la seg sjarmere av denne serien, såfremt de også er håpløse romantikere. 


 



Serieskaper og regi: Vibeke Idsøe

Sjanger: Romantisk / Periodedrama

Streaming: Prime Video

Episoder: 4

Premiere: 14.02.2025





 


Comments


Commenting has been turned off.

Det siste innen film, TV og litteratur rett i innboksen!

Narrative.no
post@narrative.no

Takk for at du meldte deg på!

bottom of page